2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szeged: 6o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Letiltották az orosz közösségi médiaplatformról a hozzátartozóik hazahozatala érdekében szót emelő katonarokonok csoportját

frisshirek.hu | 2022. november 28. - 15:45
Letiltották az orosz közösségi médiaplatformról a hozzátartozóik hazahozatala érdekében szót emelő katonarokonok csoportját
Az oroszok körében igen népszerű VKontakte közösségi médiaplatform letiltotta az Ukrajnába vezényelt katonák hazahozatala érdekében a Kremlnél lobbizni próbáló katonarokonokból álló csoportot.

A Feleségek és Anyák Tanácsa nevű csoport vasárnap közölte, hogy közösségi oldalukat blokkolták az Orosz Főügyészségi Hivatal kérésére. A hivatal nem indokolta kérelmét.

A csoport azzal vádolta meg a Kremlt ezt megelőzően, hogy tagjaikat kizárták azok köréből, akik részt vehettek Vlagyimir Putyin elnök orosz katonaanyákkal folytatott múlt pénteki találkozóján. A múlt heti találkozóról itt írtunk.

A közösség Putyin szeptemberi, részleges mozgósításról szóló rendeletét követően vált ismertté Oroszországban. Akkori közleményük szerint 89 orosz város behívott tartalékosainak rokonaiból szerveződtek.

Orosz médiumok egy kis támogatottságú politikai mozgalomtól eredeztetik a csoportot, akik a szovjet éra feltámasztását szeretnék, s akik tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a pandémia idején a lezárásokkal szemben.

A Feleségek és Anyák Tanácsa tagjai november közepén tiltakozó demonstrációt tartottak a nyugati katonai körzet főparancsnokságának épülete előtt a frontra vezényelt katonák hazahozatalát, illetve a béketárgyalások megkezdését követelve.

A tanács határozatot fogadott el, mely élesen bírálta az orosz hatóságokat, amiért „véres fegyveres konfliktusba rángatták bele Oroszországot” illetve amiért „szétbomlasztották az orosz hadsereget”.

A VKontakte közösségi médiaplatform Vladimir Kirijenko irányítása alatt működik, aki Szergej Kirijenkónak, az elnöki adminisztráció első helyettes vezetőjének a fia - a The Moscow Times híradása szerint. 

Fotó: T.me/SOVETMATERI