2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Orbán Viktornál kezdeményezett sztrájktárgyalást az egészségügyi szakszervezet

frisshirek.hu, 2023. január 26. - 10:30
Orbán Viktornál kezdeményezett sztrájktárgyalást az egészségügyi szakszervezet

Szerdán elküldte a sztrájktárgyalást kezdeményező levelét a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) Orbán Viktor miniszterelnöknek – tudta meg a Népszava. A szervezet tagsága szerint elfogadhatatlan, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik. Ez idén nyárra mindössze 10-20 százalékos növekedést jelenthet, ami az inflációt sem kompenzálja. A FESZ mindenek előtt a demonstráció alatt is fenntartandó, úgynevezett elégséges szolgáltatásról kíván megállapodni a kormánnyal.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Független Eegészségügyi Szakszervezet (FESZ) mindenek előtt a demonstráció alatt is fenntartandó, úgynevezett elégséges szolgáltatásról kíván megállapodni a kormánnyal

– számolt be róla a Népszava.

Miután a FESZ a múlt hét végén nyilvánosságra hozta e sztrájktárgyalási szándékát, Cser Ágnes, a másik egészségügyi szakszervezet elnöke a lapnak azt nyilatkozta, a még 2004-ben elindított sztrájktárgyalási sorozatukat 2020. március 16-án a Covid-19 pandémiára való tekintettel felfüggesztették, de most kérik a folytatását a miniszterelnöktől és a belügyminisztertől.

A szervezet tagsága szerint elfogadhatatlan, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik. Ez idén nyárra mindössze 10-20 százalékos növekedést jelenthet, ami az inflációt sem kompenzálja.

Amint azt korábban lapunk, a frisshirek.hu is megírta, felháborodtak a mentődolgozók, hogy elmaradt a várt béremelés.

Arra a kérdésre, hogy most mik a követelései a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének, az elnök most azt válaszolta:

Mi nem a nyilvánosságnak írjuk a leveleinket, hanem az illetékeseknek, melyről a tagjainkat és tisztségviselőinket érdemben tájékoztatjuk országosan.

Cser Ágnesnél aznap érdeklődött a lap, amikor a vele korábban is együttműködő Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) a sztrájktárgyalás folytatását kezdeményező levelét megkapta a Belügyminisztérium. Ezt a belügyi tárca sajtóosztálya is megerősítette azzal, hogy folyamatosan egyeztet az egészségügyi szakmai kamarákkal, az ágazati szakszervezetekkel.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Magyar Orvosi Kamara február 4-én rendkívüli küldöttgyűlést tart, hogy eldöntsék, milyen nyomásgyakorlási eszközzel éljenek „a szakmai és egzisztenciális érdekeik megvédése érdekében”.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán