2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Szeged: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Öt vármegye tanulói rajzoltak Szentpéteri Csilla dalaira

Bottyán Róbert | 2023. április 04. - 07:18
Öt vármegye tanulói rajzoltak Szentpéteri Csilla dalaira

Láttad-e már a zenét? – ez a címe annak a rajzpályázatnak, amit már ötödik alkalommal hirdettek meg és ami arról szól, hogy a diákok a makói születésű zongoraművész, Szentpéteri Csilla műveire alkotnak. A zsűri tagjai hétfőn délelőtt tartottak sajtótájékoztót a projektről.

A diákok idén már öt vármegyéből, Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun Szolnok és Veszprém megyéből küldtek be műveket, összesen 1481 darabot. Szentpéteri Csilla lenyűgözőnek nevezte a rajzokat, szerinte szépen visszaköszönnek benne a hangjegyei. Ez már az ötödik pályázati kiírás volt, a zongoraművész bízik benne, hogy a jövőben sem fog megszakadni.

A zsűriben három új tag kapott helyet, egyikük, Hegedűs Márton illusztrátor örült a felkérésnek, két művészet találkozik, a Csilla művei pedig inspirálónak hatottak, a pályázók sok úton indultak el az alkotás során. Aranyi Sándor festőművészt Czakó Ferenc grafikus ajánlotta be betegsége miatt, szerinte mindenki tehetséges, de nem mindegy, hogyan hozzuk elő. Ő egyébként tanított is és elárulta, hogy a tanítványaival korábban festett zenére és fantasztikus eredmények születtek.

S4470055

Oszter Alexandra  amellett, hogy színésznő, képzőművészettel is foglalkozik. Igaz, gyorsan belekerült, ugyanis művészcsaládban nőtt fel, már kiskorában Richard Wagnert, Luciano Pavarottit és Plácido Domingot hallgatott otthon és talán kevésbé köztudott, de az édesapja, az ismert színész, Oszter Sándor képzőművész köröket szervezett. Így került Alexandra a zsűribe és szerinte csodás, hogy ilyen zenei környzetetben tudtak inspirálódni a gyerekek.

Mazzag István festőművész is dicsérte a munkákat, azonban sajnálja, hogy a képzőművészet nincs a középpontban itthon. Szerinte az olyan kimagasló munkákat, mint amik erre a pályázatra érkeztek, szét kellene küldeni a különböző intézményeknek, hogy minél többen láthassák.

S4470062

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, Borkáné Dudás Mónika arról beszélt, ez 5 éve még csak egy bemutató órával kezdődött, most pedig már rengeteg résztvevője van. Hozzátette, a művészet új fajta látásmódot ad a diákoknak, fontos, hogy erősítsék a gyerekek próbálkozásait.

A zsűri hétfőn kezdte meg az értékeléseket, a legjobbak a közösségi oldalukra is felkerülnek, ahol indul egy közönségszavazás is.

Fotók: a szerző felvételei.