2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Kezdődik a szegedi MASZK Egyesület tavaszi színházi programja

frisshirek.hu, 2023. május 10. - 14:34
Kezdődik a szegedi MASZK Egyesület tavaszi színházi programja

Színházi előadásokkal, koncertekkel és a három évtizede befogadószínházként működő, 180 éves szegedi Régi Zsinagógát bemutató bejárással kezdődik a szegedi MASZK Egyesület tavaszi programja.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Pénteken három együttes, a pozvakowski, a black particles és a Lucy Dreamin' koncertezik a Régi Zsinagógában. Kedden pedig a KV Társulat és a Láthatáron Csoport Kiállok magamért című előadásával vendégszerepel Szegeden. Az alkotók olyan, gyermekotthonokban felnőtt embereket kerestek fel, akik nehéz gyermekkori körülményeik ellenére ma már példamutató, a társadalomba integrált életet élnek.

Az interjúalanyok közül három ember életét és sorsát ismerhetik meg a nézők, az ő szövegeiket egészítik ki az író-rendező Czukor Balázs által írt fiktív dramatikus helyzetek.


Száznyolcvan éve, 1843. május 19-én avatták föl a Régi Zsinagógát. Az évforduló alkalmából az 1992 óta befogadószínházként működő épület múltját és jelenét ismerhetik meg az érdeklődők.


Május 21-én, vasárnap - Szeged napján - egy szegedi történetet, Grecsó Krisztián Vera című nagysikerű regényének színpadi adaptációját mutatják be az IH Rendezvényközpontban. A nyolcvanas évek Magyarországán, Szegeden élő kislány történetét Göttinger Pál állította színpadra, a monodrámát Grisnik Petra adja elő.


A Láthatáron Csoport Kenyértörés - krónika a görög-perzsa háborúkból című előadása - amely május 25-én látható - a szolidaritás és a háború viszonyát vizsgálja, de nem aktualizál, és nem ítélkezik: olyan univerzális kérdéseket feszeget, amelyek azóta léteznek, amióta az első ember fegyvert fogott a másikra. Az író-rendező Fábián Péter társadalmi ügyeket és személyes dilemmákat egyaránt feltérképező előadásban - Ténosz szigetének lakóiként - a nézőknek is fontos szerep jut, hiszen közösen hoznak meg egy életbevágó döntést az izgalmas színházi este végén - írja az MTI.

Fotó: Facebook