2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Szeged: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Kezdődik a szegedi MASZK Egyesület tavaszi színházi programja

frisshirek.hu | 2023. május 10. - 14:34
Kezdődik a szegedi MASZK Egyesület tavaszi színházi programja

Színházi előadásokkal, koncertekkel és a három évtizede befogadószínházként működő, 180 éves szegedi Régi Zsinagógát bemutató bejárással kezdődik a szegedi MASZK Egyesület tavaszi programja.

Pénteken három együttes, a pozvakowski, a black particles és a Lucy Dreamin' koncertezik a Régi Zsinagógában. Kedden pedig a KV Társulat és a Láthatáron Csoport Kiállok magamért című előadásával vendégszerepel Szegeden. Az alkotók olyan, gyermekotthonokban felnőtt embereket kerestek fel, akik nehéz gyermekkori körülményeik ellenére ma már példamutató, a társadalomba integrált életet élnek.

Az interjúalanyok közül három ember életét és sorsát ismerhetik meg a nézők, az ő szövegeiket egészítik ki az író-rendező Czukor Balázs által írt fiktív dramatikus helyzetek.


Száznyolcvan éve, 1843. május 19-én avatták föl a Régi Zsinagógát. Az évforduló alkalmából az 1992 óta befogadószínházként működő épület múltját és jelenét ismerhetik meg az érdeklődők.


Május 21-én, vasárnap - Szeged napján - egy szegedi történetet, Grecsó Krisztián Vera című nagysikerű regényének színpadi adaptációját mutatják be az IH Rendezvényközpontban. A nyolcvanas évek Magyarországán, Szegeden élő kislány történetét Göttinger Pál állította színpadra, a monodrámát Grisnik Petra adja elő.


A Láthatáron Csoport Kenyértörés - krónika a görög-perzsa háborúkból című előadása - amely május 25-én látható - a szolidaritás és a háború viszonyát vizsgálja, de nem aktualizál, és nem ítélkezik: olyan univerzális kérdéseket feszeget, amelyek azóta léteznek, amióta az első ember fegyvert fogott a másikra. Az író-rendező Fábián Péter társadalmi ügyeket és személyes dilemmákat egyaránt feltérképező előadásban - Ténosz szigetének lakóiként - a nézőknek is fontos szerep jut, hiszen közösen hoznak meg egy életbevágó döntést az izgalmas színházi este végén - írja az MTI.

Fotó: Facebook