2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Régészeti leletekkel bővült a szentesi Koszta-múzeum helytörténeti gyűjteménye

frisshirek.hu, 2023. május 11. - 11:32
Régészeti leletekkel bővült a szentesi Koszta-múzeum helytörténeti gyűjteménye

Az alapító, igazgató Csallány Gábor által Szentes-Nagyhegyen feltárt leletegyüttes több darabjával bővült Koszta-múzeum helytörténeti gyűjteménye - tájékoztatta Irsai Farkas László igazgató az MTI-t.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A muzeológus elmondta, a közgyűjtemény állandó helytörténeti kiállítása 2006-ban nyílt, így megérett az idő a tárlat felfrissítésére. E munka során megkerülhetetlen azoknak a régészeti leleteknek a bemutatása, melyeket 1930-ban a múzeumalapító Csallány Gábor tárt föl Szentes-Nagyhegyen.


Csallány Gábor bár hivatásszerűen csak 1926-ban lépett a muzeológus szakmába, már több mint három évtizeddel korábban, 1895-ben az akkor épülő Szentes-Kunszentmárton út mentén értékes régészeti emlékeket mentett meg, majd az általa föltárt szarmata, avar és gepida sírok leleteivel megalapozta a vármegyei múzeum működését.


Az általa feltárt nagyhegyi temetőt a leletanyag alapján az 5. század második felétől az avar foglalásig használták. Az előkerült anyagok között Észak-Európában, a skandináv térségében gyártott fibula, valamint egy bizánci ereklyetartó is megtalálható. Mindezek arra engednek következtetni, hogy a nagyhegyi temetőt használó feltehetően gepida közösségben élők nagyon széles és kiterjedt kapcsolati rendszerrel bírtak Skandináviától egészen Bizáncig bezárólag.


A helytörténeti gyűjteménybe hetven év után visszatért műtárgyak bronzcsattok, szíjvégek, aranyozott övdíszek az 1950-es évek elejéig tartoztak a szentesi múzeum gyűjteményébe, majd Szegedre a Móra-múzeumba kerültek. A két közgyűjtemény vezetőjének megállapodása alapján a műtárgyakat most ingyenesen kaphatta vissza a szentesi intézmény.


Irsai Farkas László hangsúlyozta, a helytörténeti gyűjteményt gazdagító tárgyi emlékek a kutatóknak talán ismeretesek lehetnek, de a múzeumi közönség számára biztosan újdonságnak számítanak.

Fotó: wikipedia