2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Virágba borultak a dél-alföldi szikes puszták

Bottyán Róbert, 2023. május 14. - 07:45
Virágba borultak a dél-alföldi szikes puszták

A tavaszi esők kedveztek a vegetációnak, így a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin május elejére sokszínű, látványos virágmezők alakultak ki. A kamilla különösen nagy területeket borít be.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A szárazabb viszonyoknak meghatározó szerepe volt abban, hogy idén milyen növények kerültek előtérbe. Ilyen például a kamilla, amely most az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben van jelen a szikeseken. A Kardoskúti-pusztán a kamilla több hektáros, hatalmas foltjai virítanak és a sárga szín is folyamatosan jelen van.

A Cserebökényi-pusztákon és a Szentes környéki Natura 2000-es területeken nagy számban virít a dél-tiszántúli puszták jellegzetes, ritka faja, az ilyenkorra piros színűre változó sziki varjúháj. A kamilla is összefüggő, több hektáros, nagy mezőket alkot.

A Csanádi puszták szikpadkás élőhelyein szintén több hektáros kamillafoltok keletkeztek. A mezőn sétálva ez nem is annyira feltűnő, ha viszont felmegyünk a Montág-pusztai kilátótoronyba, onnan nagyon látványos a tájkép. A szikes mocsarakban a vízi boglárka fajok sárga és fehér virágai nyílnak. A Kopáncsi-pusztán a sziki pozdorok sárga virágai a leglátványosabbak. Sokfelé díszelegnek a pusztai sármák tiszta fehér virágai, a kék színt pedig a löszös felszíneken megjelenő hegyi len és kék atracél képviseli - olvasható a nemzeti park oldalán.

Fotó: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu