2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szeged: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Virágba borultak a dél-alföldi szikes puszták

Bottyán Róbert | 2023. május 14. - 07:45
Virágba borultak a dél-alföldi szikes puszták

A tavaszi esők kedveztek a vegetációnak, így a Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin május elejére sokszínű, látványos virágmezők alakultak ki. A kamilla különösen nagy területeket borít be.

A szárazabb viszonyoknak meghatározó szerepe volt abban, hogy idén milyen növények kerültek előtérbe. Ilyen például a kamilla, amely most az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben van jelen a szikeseken. A Kardoskúti-pusztán a kamilla több hektáros, hatalmas foltjai virítanak és a sárga szín is folyamatosan jelen van.

A Cserebökényi-pusztákon és a Szentes környéki Natura 2000-es területeken nagy számban virít a dél-tiszántúli puszták jellegzetes, ritka faja, az ilyenkorra piros színűre változó sziki varjúháj. A kamilla is összefüggő, több hektáros, nagy mezőket alkot.

A Csanádi puszták szikpadkás élőhelyein szintén több hektáros kamillafoltok keletkeztek. A mezőn sétálva ez nem is annyira feltűnő, ha viszont felmegyünk a Montág-pusztai kilátótoronyba, onnan nagyon látványos a tájkép. A szikes mocsarakban a vízi boglárka fajok sárga és fehér virágai nyílnak. A Kopáncsi-pusztán a sziki pozdorok sárga virágai a leglátványosabbak. Sokfelé díszelegnek a pusztai sármák tiszta fehér virágai, a kék színt pedig a löszös felszíneken megjelenő hegyi len és kék atracél képviseli - olvasható a nemzeti park oldalán.

Fotó: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu