2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Időszerű és jó szakmai színvonalú az ítélkezés a Szegedi Törvényszéken és a Szegedi Ítélőtáblán

frisshirek.hu, 2023. május 16. - 13:04
Időszerű és jó szakmai színvonalú az ítélkezés a Szegedi Törvényszéken és a Szegedi Ítélőtáblán

Időszerű és jó szakmai színvonalú az ítélkezés a Szegedi Törvényszéken és a Szegedi Ítélőtáblán - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöki kabinetjének vezetője kedden Szegeden.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tóth Áron a törvényszék és az ítélőtábla összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint elmondta, a Szegedi Törvényszék az ország egyik legnagyobb létszámú és ügyforgalmú bírósága.


Földrajzi elhelyezkedése miatt a Szegedi Törvényszéken magas a nemzetközi érintettségű, az átlagosnál nehezebb megítélésű ügyek száma, s mivel Csongrád-Csanád vármegye a gazdaságilag fejlettebbek közé tartozik több a gazdálkodáshoz kapcsolódó bonyolultabb megítélésű polgári peres jogvita is - közölte a szakember.


Ennek ellenére folyamatosan jó eredményeket ért el a törvényszék, csökkent az ügyhátralék és jelentősen mérséklődött az elhúzódó ügyek száma is - tudatta Tóth Áron.


Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke kifejtette, bár országosan csökken a bíróságra érkező ügyek száma, a Szegedi Járásbíróság büntetőügyszakában tavaly 2021-hez képest 26 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. Ez egyértelműen az embercsempészéssel kapcsolatos ügyek következménye.


Míg 2021-ben elsősorban az embercsempészeket érintő nyomozási bírói ügyek száma emelkedett, tavaly ezek mellett megnőtt a büntető perek és ezen belül a bíróságra állítások aránya is - közölte az elnök. Hozzátette: a fellebbezések nyomán nő a Szegedi Törvényszéken a büntető másodfokú ügyek száma is.
Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke hangsúlyozta, tavaly a táblabíróságon a polgári ügyek 97, a munkaügyi perek 81 százalékában ítéletet hoztak, a büntető 88 százalék pedig három hónapon belül befejeződött.


Az ítélőtábla döntéseinek szakmai megalapozottságáról az elnök elmondta, a táblabíróságon elbírált büntetőügyek közül 41 esetben nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, ezek közül egyetlen egyet sem helyezett hatályon kívül a Kúria, és csupán hármat változtatott meg. A munkaügyi perek 88, a polgári ügyek 82 százalékában a Kúria hatályában fenntartotta a táblabíróság ítéletét.

Fotó: pixaby