2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Megjöttek a gyurgyalagok a Dél-Alföldre

frisshirek.hu, 2023. május 18. - 13:44
Megjöttek a gyurgyalagok a Dél-Alföldre

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira visszatértek dél-afrikai telelőhelyeikről a gyurgyalagok. A tízezer kilométeres út megtétele után szinte rögtön hozzá is fogtak a költőhelyül szolgáló, hosszú üregeik elkészítéséhez.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Általában folyók szakadó partjában, homokbányák, kubikgödrök falában alakítja ki költőüregét, melynek hossza akár a két métert is elérheti. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül elsősorban a Hármas-Körös és a Maros mentén költenek, de szép számban fészkelnek a Dévaványai-Ecsegi puszták anyaggödreiben is - számolt be róla a nemzeti park oldala.

Hozzátették: a hím gyurgyalagok násztevékenysége rendkívül érdekes: ajándékokkal, azaz rovarokkal kedveskednek a tojóknak, így akarják bizonyítani, hogy képesek az utódnevelésre. Ha sok a rovar (ahogyan az idei tavaszon is), akkor ötnél több tojás is lapulhat a költőüregben.

Fotó: illusztráció/Pixabay