2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Otthonukat veszített asszonyoknak segít a Máltai Szeretetszolgálat Szegeden

frisshirek.hu, 2023. május 18. - 07:45
Otthonukat veszített asszonyoknak segít a Máltai Szeretetszolgálat Szegeden

Az ukrajnai háború kitörése óta csaknem hatvan százalékkal nőtt a Máltai Szeretetszolgálat szegedi nappali melegedőjét rendszeresen felkereső, „nem hajléktalan” emberek száma, az intézmény egyre több idős, illetve alacsony jövedelmű személynek is segítséget nyújt a mindennapok átvészeléséhez.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A szervezet sajtóközleményében azt írja: az elmúlt évben 77 fővel bővült az ellátottak köre. A melegedőbe betérők többek között ingyenesen kimosathatják ruháikat, biztonságos helyen tárolhatják személyes tárgyaikat, helyben étkezhetnek, telefonálhatnak, és segítséget kaphatnak hivatalos ügyeik intézéséhez is.

A Szeretetszolgálat önkéntesei minden délután élelmiszert osztanak a máltai csoport irodájában, szükség esetén ruhaneművel, kisebb-nagyobb bútorokkal is segítik a város minden részéből, vagy a környező településekről érkező igénylőket. A beteg, ágyhoz kötött hozzátartozójukat otthon ápoló családok időről időre gyógyászati segédeszközöket kölcsönözhetnek a Máltai Szeretetszolgálattól.

Szegeden mintegy kétszáz hajléktalan emberről gondoskodik a karitatív szervezet, amely a nappali melegedő mellett éjjeli menedékhelyet, utcai gondozószolgálatot, orvosi ellátást és egészségügyi centrumot is működtet.

A Szegeden élő hajléktalan emberek csaknem fele negyven és hatvan év közötti férfi, a hajléktalan közösség negyedét pedig nők alkotják,

akik közül sokakat rendszeresen bántalmaztak, kihasználtak. Sorsukat megismerve a Máltai Szeretetszolgálat különleges segítő programot indított számukra, ennek során szakemberek közreműködésével tanulhatják meg, hogyan kezeljék a hétköznapi konfliktusokat, és kerüljék el azokat a helyzeteket, amelyekben újra és újra áldozattá válhatnak. A városban megforduló hajléktalan emberek közül több mint húszan tartanak kutyát vagy macskát, és miközben maguk is a nélkülözés küszöbén élnek, szeretettel gondoskodnak állataikról. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai az állatvédő civil szervezetek felajánlásait továbbítják nekik, és a hajléktalan emberek sorsában osztozó kedvenceket minden évben elviszik állatorvoshoz, hogy beoltsák őket.

A Szeretetszolgálat által Szegeden működtetett Dél-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat 3 vármegye 17 városának 70 intézményével áll kapcsolatban, a 0670 505 8080 számon napi 24 órában fogadja a hajléktalan emberekkel kapcsolatos hívásokat. Az elmúlt év során

1120 hívást érkezett a központba, ebből 91 bejelentés kért segítséget közterületen fekvő, krízishelyzetben lévő emberhez,

a többi hajléktalan emberek elhelyezésével, az adott településen elérhető ellátásokkal, eltűnt személyek keresésével, vagy adományok felajánlásával kapcsolatos hívás volt.

Bár a hajléktalan emberek lehetőségei sok szempontból korlátozottak, a Máltai Szeretetszolgálat szegedi intézményeiben végzett következetes szociális munka hatását mutatja, hogy minden évben akad egy-két olyan ellátott, akinek sikerül újra munkába állnia, és olyan is, aki saját erőből albérletbe költözve kilép a hajléktalanságból.

Fotó: Kovács Bence/Magyar Máltai Szeretetszolgálat