2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Nosztalgiavonat indul Szegedről Makón át Budapestre vasárnap

frisshirek.hu, 2023. május 19. - 13:31
Nosztalgiavonat indul Szegedről Makón át Budapestre vasárnap

Különleges retró vasúti szerelvény indul vasárnap Szegedről Hódmezővásárhelyen át Makóra, valamint az alföldi városból az egykori közvetlen gyorsvonatok hangulatát idézve Budapestre - tájékoztatta a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóság az MTI-t.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A közlemény szerint idén ötvenéves a MÁV klasszikus M41-es dízelmozdonya, a Csörgő. A jubileum alkalmából néhány hétvégén különleges összeállítású retróvonatok közlekednek azokon a vasútvonalakon, amelyeken "fénykorában" a Csörgő volt a meghatározó vontatójármű.


Vasárnap Tiszavirág expresszvonat indul Szegedről Hódmezővásárhelyen át Makóra, majd tovább gyorsvonatként Makóról Budapestre. Hódmezővásárhely és Makó között ma már nem járnak menetrend szerint személyvonatok. Makót pedig egészen a 90-es évekig közvetlen járat kötötte össze Budapesttel. A retróvonat mozdonya egy klasszikus, narancs festésű, M41-es Csörgő lesz, a különleges összeállítású szerelvényben pedig első- és másodosztályú kocsik, valamint a MÁV Rail Tours WRm 029-es Pannónia étkezőkocsija közlekedik.


Az étkezőkocsiban az idén 75 éves Utasellátó különleges retró kínálatából válogathatnak az utasok. A Tiszavirág expresszen és a Makó-Budapest gyorsvonaton az első osztályú menetjegy ellátást is tartalmaz: az Utasellátó munkatársai az ülőhelyen szolgálnak fel egy választható italt, illetve egy csokirolót az utasoknak.


A Pannónia étkezőkocsi vasárnap a Budapest-Nyugati pályaudvarról menetrend szerint 7.53-kor induló Napfény InterCity vonat elején érkezik Szegedre, és a járat valamennyi utasa használhatja.


Az egyedi jegyekkel igénybe vehető retró ülőhelyes kocsikkal kiegészülő Tiszavirág expressz Szegeden kezdi Szeged-Rókuson és Hódmezővásárhelyen át Makóra tartó az útját. Makón a vonat érkezésére helyi vasúttörténeti kiállítás nyílik.


Makóról a szerelvény - Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Szolnokon át - a főváros felé indul, és menetrend szerint 19.27-kor érkezik a Budapest-Nyugati pályaudvarra. A gyorsvonatra az általános díjszabás szerint válhatók jegyek, a megszokott kedvezmények is elérhetők, és a szerelvény a vármegye- és országbérlettel is igénybe vehető.

Fotó: MÁV