2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Közösségi házat nevezhetnek el Makó rendszerváltó polgármesteréről

Bottyán Róbert, 2023. május 22. - 16:15
Közösségi házat nevezhetnek el Makó rendszerváltó polgármesteréről

Március elején hunyt el Sánta Sándor főorvos, Makó egykori polgármestere, önkormányzati képviselője. Egy indítvány alapján róla nevezhetnek el egy hamarosan elkészülő közösségi házat a város romák lakta részében.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Több év csúszás után tavaly elkezdődött a közösségi ház építése Makón, Honvéd városrészben, ahol a város jelentős számú roma közössége él. Mivel nem kezdték el időben a kivitelezést, az önkormányzatnak az uniós forrás mellé sajátot is kellett biztosítania, így a tervek szerint augusztus végén, szeptember elején adhatják át - írtuk meg év elején.

Most Varga Ferenc alpolgármester, a körzet képviselője (Fidesz) önálló indítványt tette, hogy az épületet Sánta Sándorról nevezzék el. Úgy indokolt, ,,rengeteget tett Honvéd városrész közösségért és szívügye volt az itt lakók mindennapjainak a segítése." Szerinte a róla való elnevezés méltó emléket állítana a városrészben végzett áldozatos munkájának. Az önálló indítványról a szerdai testületi ülésen döntenek.

Mint azt a Frisshirek.hu-n megírtuk: Sánta Sándor Makón született 1941-ben, gyermekkorát és iskolás éveit is itt töltötte. Az 1990-es országgyűlési választásokon a Független Kisgazdapárt képviselő-jelöltjeként önkormányzati képviselői mandátumot szerzett, tagja lett a makói képviselő-testületnek, mely 1990. október 26-án polgármesternek választotta. Polgármestersége alatt rendezték meg először a Makói Nemzetközi Hagymafesztivált. Meghatározó szerepe volt abban, hogy Makó el tudott indulni a rendszerváltás idején a demokratizálódás útján.

A 2010-es önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP színeiben indult a 3. választókerület önkormányzati képviselői mandátumáért, amit magabiztosan meg is szerzett. Szívügyének tekintette a Honvéd városrészben élők segítését, életkörülményeik javítását, jólétük előmozdítását.

Fotó: Farkas Éva Erzsébet polgármester oldala