2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Rekordszámú vörös vércse költ Szentesnél

frisshirek.hu, 2023. május 24. - 21:30
Rekordszámú vörös vércse költ Szentesnél

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén található rekettyési műfészek telepen idén kiemelkedően nagy számban költenek vörös vércsék. A nemzeti park munkatársai az elmúlt években a kék és a vörös vércse költőpárok számának emelkedésével egyre több költőládát helyeztek ki.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Cserebökényben két év szárazabb időjárását követően idén emelkedett a mezei pocok állománya. A táplálékbőségre válaszul a vörös vércsék Cserebökény legnagyobb, 110 ládás, rekettyési műfészek telepén szinte az összes költőládát elfoglalták április közepéig.

A május 10-i ellenőrzéskor a kihelyezett 110 zárt költőládából 88-ban vörös vércse, 2-ben erdei fülesbagoly, és 13-ban csóka költött. A vörös vércsék nemcsak kiemelkedő számban költöttek, de sok helyen a tojások száma is magas volt. Kilenc fészekben hét, 37-ben 6, 24-ben öt, a további fészkekben pedig ötnél kevesebb tojást találtak. Az ellenőrzéskor 32 fészekben már fiókák is voltak, többségük 0-6 napos volt, csak két ládában találtak 15-18 napos fiókákat.

Időarányosan a 2023-as év a legerősebb, mivel a most fiókás költőládákból május végéig megtörténik a kirepülés és ezt követően újabb vörös vércse fiókák nőnek majd fel a felszabaduló költőládákban.

Fotó: Pixabay/illusztráció.