2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Bejelentette a Wagner bahmuti kivonulásának kezdetét a zsoldoscsoport alapítója

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 21:30
Bejelentette a Wagner bahmuti kivonulásának kezdetét a zsoldoscsoport alapítója

A Wagner megkezdte a kivonulást Bahmutból a hátországi táboraiba - közölte Jevgenyij Prigozsin, a katonai magánvállalat alapítója csütörtökön a sajtószolgálata Telegram-csatornáján.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Prigozsin közölte, hogy a Bahmut elfoglalásában kulcsszerepet játszó zsoldoscsoport július 1-jéig fogja átadni állásait, valamit lőszerkészleteit és egyéb ellátmányát az orosz hadseregnek. Azt hangoztatta, hogy a Wagner fegyveresei pihenni fognak és haditechnika szervizelésével fognak foglalkozni.

Jevgenyij Prigozsin, aki szombaton elsőként tett bejelentést Bahmut bevételéről - amit az orosz védelmi minisztérium másnap megerősített - egy ugyancsak a sajtószolgálata által megosztott interjújában azt állította, hogy a városért vívott harcokban a Wagner mintegy 15-16 ezer embert veszített, akik közül 10 ezren a zsoldoscsoportba felvett volt elítéltek voltak. Az ukrán hadsereg vesztesége Prigozsin szerint 50 ezer halott és 50-70 ezer sebesült volt.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" nyugalmazott alezredese csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek azt hangoztatta, hogy az ukrán hadsereg Bahmuttól északnyugatra kritikus veszteségeket szenvedett, ezért kénytelen volt feladni állásait. Gyenyisz Pusilin, a szakadár donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán szerdán azt mondta, hogy a Bahmut melletti szárnyakon stabilizálódott a helyzet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők elmúlt napi emberveszteségét mintegy 660 főben nevezte meg, akik közül, mint mondta, mintegy 270 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok csütörtökön ukrán tüzérségi támadást. A Zaporizzsja megyei Vasziljivkában három civil megsebesült.


Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója egy ukrán drón lelövését jelentett be.

Megrogyhat a putyini rezsim?

A Wagner tulajdonosa és Oroszország legfelsőbb katonai vezetése között kiéleződő konfliktus az első jelentős „repedés” az ország hatalmi berendezkedésében azóta, hogy több mint egy évvel ezelőtt megkezdődött az ukrajnai invázió.

A The Wall Street Journal cikke arról ír, hogy nyilvánosságra kerültek Oroszország belső konfliktusai, Moszkva frontvonalbeli kudarcai megterhelik azt a hatalmi rendszert, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök létrehozott az elmúlt két évtizedben. A portál szerint Putyin már jó ideje támogatja a beosztottjai közötti rivalizálást, ugyanis fél a potenciális kihívóktól. Ezek az intrikák azonban korábban rejtve maradtak a nyilvánosság előtt.

Ha a Wagnerrel való konfliktust nézzük, az orosz elit legfőbb következtetése az, hogy Putyin nem képes rendezni ezeket a problémákat. Ez azt jelenti, hogy Putyin annyira meggyengült, hogy a hatalmi vertikum kezd felbomlani

– vélekedett Abbasz Gallyamov, Putyin egykori beszédírója és politikai elemzője, aki az orosz rezsim hangos kritikusává vált.

Háborús időkben az egységesség fenntartása az állam alapvető feladata. Putyin pedig képtelen ezt megvalósítani

– tette hozzá.

Fotó: twitter