2023.06.08., csütörtök - Medárd
Szeged: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Letették esküjüket a bírósági ülnökök Vásárhelyen

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 07:45
Letették esküjüket a bírósági ülnökök Vásárhelyen

Ünnepélyes keretek között tették le ma délelőtt a bírósági ülnökök esküjüket a városvezetés és dr. Kőrösi Gábor, a Szegedi Törvényszék elnökhelyettesének jelenlétében.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Köszöntőjében Márki-Zay Péter polgármester elmondta, hogy rendkívül felelősségteljes munkát vállalnak az ülnökök, és kiemelte, hogy a társadalom ilyenfajta szolgálata példamutató. Dr. Kőrösi Gábor arról beszélt, hogy a nem hivatásos bírák kötelezettségei ugyanazok, mint a hivatásos bíráké, a jogszabályok és a lelkiismeretük határozza meg a munkájukat. A bírósági ülnökök munkáját az élettapasztalatuk és a bölcsességük is fogja segíteni.

A vásárhelyi közgyűlés április 26-án, zárt ülésen választotta meg négy éves ciklusra a Szegedi Törvényszék és a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság bírósági ülnökeit, összesen 9 főt. A Hódmezővásárhelyi Járásbíróságra 5 fő pedagógust, a Szegedi Törvényszékre 4 főt, amelyből 1 fő pedagógus.

A bírósági ülnöki rendszer által a bíró a döntés meghozatala során szinte azonnal visszacsatolást kap a civil emberektől, hogy ők mit gondolnak az adott bírósági ügyről, a mögötte lévő konkrét élethelyzetről, miként érinti őket személyükben.

Fotó: Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata