2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Szeged: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Azonnali beavatkozás mentett életet Nyúlon. Most szerencséjük volt...

frisshirek.hu | 2023. május 30. - 14:56
Azonnali beavatkozás mentett életet Nyúlon. Most szerencséjük volt...

Ha tragédia lesz a vége a "nem akaromnak", akkor vajon ki vállalja a felelősséget érte?

Ha vannak Istenek az égben, akkor nagyon összefogtak annak a 11 éves nyúli fiúnak az életéért, aki Anafilaxiás sokkot kapott fociedzés előtt. Szerencsére a testnevelés tanára felismerte, hogy baj van, és a háziorvos is éppen úton volt, hiszen a fiát vitte edzésre, így szinte percek alatt tudtak segíteni neki EpiPennel. Azt nem lehet tudni mi okozta ezt a durva allergiás rohamot, halra gyanakodnak amit előzőleg evett, de pontosabb képet a vérvizsgálatok adnak.


Neki szerencséje volt, ám nem biztos, hogy mindenki így jár…


Ugyanis megkérdezett szakemberünk szerint a szülők nincsenek tisztában vele, de az iskolákban, óvodákban alapvetően nem kötelezik egészségügyi képzésekre az alkalmazottakat. A többség nem tudja mit kell tenni egy egyszerű seb ellátásnál, nemhogy törés, avagy még rosszabb, mondjuk egy félrenyelés vagy újraélesztés esetén.

Voltak olyan óvónénik, akik nyitottak voltak képzésre, és nagyon hasznosnak is találták, ám a legtöbb intézményben még csak nem is hajlandóak ilyenre.

- kezdte interjúalanyunk.

Több helyet megkerestünk oktatási céllal, a válasz nagyrészt az volt, hogy nincs pénz ilyenre. Kérdem én: mire másra kellene pénzt elkülöníteni, mint életek megmentésére?
Ám volt ennél cifrább is. A legmegdöbbentőbb válasz az volt, dehogy kérnek ők ilyen oktatást, majd még a végén tőlük várják el a segítséget. Hát mégis kitől várná egy szülő, aki bizalommal hagyja ott a gyermekét?


– teszi fel a szinte költői kérdést a szakember.

Fel kellene fogni, hogy nincs minden sarkon egy mentő, aki adott esetben, időben oda tud érni. És azért azt el kell mondani, hogy az elsősegélynyújtás praktikái nem éppen lexikoni tananyag. Könnyedén elsajátítható szinte néhány óra alatt, de a legtöbben sem időt sem pénzt nem fordítanak erre. Legyünk drasztikusak és mondjuk ki! A legtöbb cégnél vagy szervezetnél, irodákban, iskolákban, közintézményekben, csak ki van erre jelölve valaki, aki valamilyen módon szerzett vagy szereztek neki papírt, de fogalmuk sincs, mit tegyenek, ha baj van. Ezt a gyakorlat visszaigazolja. Véleményem szerint az elsősegély méltatlanul alul van értékelve a legtöbb szegmensben.

Egy gyors felismerés és egy gyors beavatkozás nem túlzás, hogy életmentő, ezt bizonyítja a kisfiú esete is, ám sokszor a mentők számát sem tudják az emberek, nemhogy segíteni valakin.

Fotó: pixabay