2024.04.16., kedd - Csongor
Szeged: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Budapesten rendezik meg a Művészetpedagógiai Konferenciát

frisshirek.hu | 2023. június 08. - 13:03
Budapesten rendezik meg a Művészetpedagógiai Konferenciát

Budapesten rendezik meg június 14. és 16. között a nemzetközi Művészetpedagógiai Konferenciát, amelyen a dráma-, tánc- és zenepedagógia, a vizuális nevelés, a gyermek- és ifjúsági kultúra területein dolgozó művészek, pedagógusok és kutatók osztják meg tapasztalataikat egymással.

Hatodik alkalommal rendezik meg a szakmai tanácskozást, amelybe először kapcsolódik be főszervezőként a Magyar Képzőművészeti Egyetem

- közölték a szervezők az MTI-vel. A tanácskozás lehetőséget teremt a művészettel nevelés, tanítás legfrissebb magyarországi és nemzetközi oktatási programjainak, kutatási eredményeinek bemutatására, megismerésére.

A konferencia június 14-én a Képzőművészeti Egyetemen kezdődik,

ahol az intézmény által frissen alapított Szabados Árpád senior művészetpedagógiai díjat is átadják majd. Szabados Árpád nemcsak jelentős életművel rendelkező művész, de kiemelkedő művészetpedagógus is volt. Rektorsága alatt lett a Képzőművészeti Főiskolából Képzőművészeti Egyetem, de többek között ő alapította és vezette a neves Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely (GYÍK Műhelyt), valamint az ő nevéhez köthető a korábban a Magyar Televízióban sugárzott, Hétszínvilág című képzőművészeti gyermekműsor is.

A nyitónapon a Képzőművészeti Egyetem alkotói workshopokkal, művészeti bemutatókkal, kiállításokkal, épület- és műhelybejárásokkal várják a konferencia résztvevőit,

majd június 15-én és 16-án a Vigadóban tudományos plenáris- és szekcióelőadásokkal folytatódik a rendezvény. A konferencia főbb témái közé tartozik idén a képességfejlesztő, tehetséggondozó programok hatása fiatalokra, a legújabb  művészetterápiás programok bemutatása, a művészetpedagógia társadalmi problémákra adott válaszai, a természettudomány és technika kapcsolata a művészetpedagógiával, valamint az új kutatások a gyermek és ifjúsági kultúrában.

A konferencia nemzetközi előadói közt szerepel mások mellett Emiel Heijnen, az Amszterdami Művészeti Akadémia Vizuális Nevelési Tanszékének egyetemi tanára, Hilda Wengrower, az Izraeli Művészetterápiás Egyesület társelnöke, valamint Ileana Pintilie művészetkritikus, történész, kurátor, a Temesvári Nyugati Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora.

A tudományos gyűlést a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Magyar Művészeti Akadémia mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem több kara közösen szervezi.

A kiemelt kép forrása: a Magyar Képzőművészeti Egyetem Facebook-oldala