2023.09.30., szombat - Jeromos
Szeged: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Egészségügyi államtitkár: a sajtó részéről indokolatlan támadás éri a magyar egészségügyet

frisshirek.hu | 2023. június 08. - 11:52
Egészségügyi államtitkár: a sajtó részéről indokolatlan támadás éri a magyar egészségügyet

Azt nap mint nap tapasztaljuk, hogy az egészségügyet számos indokolatlan támadás éri a független-objektív sajtó és a még függetlenebb "szakértőik” által - reagált Takács Péter egészségügyi államtitkár a Facebook-oldalán arra a felzúdulásra, amelyet Dr. Kőnig Róbert, a Szent János Kórház gyermeksebészének bejegyzése keltett. Az orvos szintén a közösségi oldalán adott hangot elcsigázottságának, miután 24 óra elteltével 163 gyermeket látott el a szülők türelmetlen viselkedésétől kísérve. Az államtitkár szerint ilyen bárhol a világon előfordul, és a sajtó igaztalanul beszélt az ügy hatására rendszerhibáról.

Nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul

- az egészségügyi államtitkár is reagált a Facebook-oldalán Dr. Kőnig Róbert gyermekorvos bejegyzésére, aki a nyilvánosságban is közzétette azt, hogy 24 óra alatt 163 gyermeket látott el, mert egyedül maradt Észak- és Közép-Magyarországon a gyermeksebészeti ügyeletre, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

Takács Péter a bejegyzéséhez Kőnig posztjához képét mellékelte, és maga veselkedett neki, hogy elmagyarázza - mintegy a hősiesen teljesítő orvost kiigazítva -, hogy mi is történt hétfőn a budai János Kórházban. Az államtitkár leszögezte, hogy Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel. Hetente 3 ügyelet jut mindegyikre, amelyet elmondása szerint tavaly a szakma javaslatára alakították át így.

Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra

- fogalmazott Takács. (Az informatikai hibáról a frisshirek.hu-n is hírt adtunk.) Majd ezek után tette hozzá, hogy ez a világon mindennapos jelenség. Majd Kőniget minősítve elmondta, hogy a szülők túlzott feszültségét reagálta ő túl.

Egy teljesen civil kollégának kicsit sok volt, és kirakott egy posztot, amiben hangot adott annak, hogy egy vis maior helyzet miatt ne az egészségügyi dolgozókon vezesse le senki a feszültséget

- osztotta meg az államtitkár saját olvasatát a történtekről. Szerinte ennyi volt az ügy, ami ebből kerekedett az már csak a sajtó hangulatkeltése. Ők kiáltottak méltánytalanul rendszerhibát. Ezzel szemben leszögezte, hogy "nem egész nap és nem rendszeresen van egyetlen ellátó egész Budapestre", ahogy azt is hozzátette, hogy nem egyetlen orvos látta el a 163 gyermeket, hanem egy egész kórházi osztály.

Takács Péter megjegyezte azt is, mit nem kellene elviselhetetlen teherként éreznie a gyermekorvosnak:

vizsgálónként 3-4 beteg/óra. Ez azért nem elviselhetetlen terhelés.

Az államtitkár fájóan azt is megjegyezte, hogy nap mint nap azt tapasztalják, hogy az egészségügyet számos indokolatlan támadás éri a sajtó és "szakértői" által, amely írásokat azonban érdemes erős kritikával fogadni, mert legfeljebb csak igazságmorzsák találhatóak bennük.

Ezzel szemben a Telex összeállításában idézi Szijjártó Lászlót, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökét, aki sokkal súlyosabbnak látja a helyzetet:

elkeserítő, aggasztó és teljesen kilátástalan a helyzet: ha ez így marad, még több orvos, nővér hagyja el a szektort, működésképtelen lesz a kórházi rendszer.

A kiemelt kép forrása: Takács Péter Facebook-oldala