2023.09.30., szombat - Jeromos
Szeged: 22o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Együttműködést kötött az SZTE és a Szegedi Szakképzési Centrum

frisshirek.hu | 2023. június 15. - 09:15
Együttműködést kötött az SZTE és a Szegedi Szakképzési Centrum

Az SZTE Rektori Hivatalában aláírt dokumentum alapján szeptembertől a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Szakképzési Centrum még szorosabban működik együtt az egyetemi hallgatók munkaerőpiaci értékének növeléséért, ezzel párhuzamosan pedig azért, hogy a Csongrád-Csanád vármegyében született hallgatók közül minél többen maradjanak a régióban tanulmányaik befejezése után is.

A két intézmény közös sajtóközleményében azt írja: az együttműködési megállapodás több kiemelt területre terjed ki, így a munkaerőpiac igényeinek megfelelő szakmai oktatások és képzések, rugalmas képzési rendszer biztosítása, előzetes tanulmányok beszámítása, rövidített képzési idő alatt végezhető felnőttek szakmai oktatásának és képzésének biztosítása.

Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta:

,,Első körben negyvenhárom szakmában indítjuk el a magasabb szintű együttműködést, aminek része a képzési intézményekben végzett tanulmányok kreditként történő beszámítása is. Ezen felül, ha valaki középfokú oktatás keretében vesz részt duális képzésben, szakképzési munkaszerződést köthet, ami anyagi jutatással, szakképzési munkabérrel is jár."

Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese azt emelte ki:

,,A 2020-ban a Centrummal közösen elindított Szakképzési Életpályamodell és a mai megállapodás is jól mutatja, hogy a gyakorlatban is jól működik ez a fajta többirányú kommunikáció, együtt gondolkodás az egyetem, a szakképző intézmények és az ipar szereplői között."

A dokumentumokat ünnepélyes keretek között írta alá Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója, valamint Avramucz Mihály, a Szegedi Szakképzési Centrum kancellárja. 

Fotó: SZTE NKI/Bobkó Anna