2023.09.30., szombat - Jeromos
Szeged: 23o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Kiderült, évi több száz millió alumínium dobozt gyárt majd Makón a kínai cég

Bottyán Róbert | 2023. június 15. - 18:45
Kiderült, évi több száz millió alumínium dobozt gyárt majd Makón a kínai cég

A testületi ülésen nem derült ki semmi, a városvezetés nem közöl semmit, viszont egy kormányhivatali dokumentumból rengeteg minden kiderül a rejtélyes makói beruházásról. Egy környezetvédelmi vizsgálat szerint alumínium csomagolóanyag-gyártó üzemet hoznak létre a város határában.

Mint arról a Friss Hírek beszámolt, április végén a Benepack Hungary Kft. nevű, egy hónappal ezelőtt alapított, budapesti székhelyű cég, amelynek a tulajdonosát Gao Yinnek hívják „ipari célű beruházás” miatt vásárolt telket és ingatlant a makói ipari parkban. Azóta nagy a titkolózás, semmilyen információ nem derült ki, egészen mostanáig.

Ugyanis a megyei kormányhivatal oldalára felkerült anyag szerint különböző méretű alumínium italos dobozokat gyártanak majd, a tervek szerint évente 800 millió darabot. Új csarnokokat, raktárakat, hulladékgyűjtőhelyet, szennyvízkezelő állomást is építenek, a munkák idén ősszel kezdődnek és 2024. IV. negyedévében fejeződnek be.

Az üzemelést el is indítanák jövő ősszel és várhatóan 125 főt alkalmaznak majd. A legközelebbi lakóövezet 600 méterre lesz az első ipari épülettől, a szennyvizet előtisztítás után a városi csatornahálózatba engedik. A hivatali dokumentumban megállapították, hogy

,a korszerű, környezettudatos műszaki megoldásoknak köszönhetően, környezetvédelmi, természet- és tájvédelmi szempontból tartós, vissza nem fordítható károsodás nem következik be,

ezért a hatóság nem tartja indokoltnak környezeti hatásvizsgálat elvégzését.

Fotó: a makói ipark területe/a szerző felvétele