2023.09.30., szombat - Jeromos
Szeged: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Márki-Zay kiakadt, felszólította Lázárt, hogy mondjon le

frisshirek.hu | 2023. június 16. - 16:52
Márki-Zay kiakadt, felszólította Lázárt, hogy mondjon le

Rendkívül sajtótájékoztatót tartott péntek délután Márki-Zay Péter, melynek apropója, hogy Lázár János miniszter, a hódmezővásárhelyi-makói körzet képviselője arról beszélt, hogy nem ad állami pénzt a város, amíg a jelenlegi polgármester marad jövőre. Utóbbi úgy fogalmazott ma: súlyos vádakkal illették, és példa nélküli, hogy egy miniszter kimondja és beismerje, hogy ez a rendszer így működik. Egy hivatalban lévő miniszter maradhat-e még a hivatalában ilyen kijelentések után? Vajon az Európai Unió mit fog szólni, hiszen Orbán Viktorék készülnek a soros elnökségre? Lázárnak azonnal le kell mondani, aki ilyen zsaroló kijelentést tesz és megfenyeget egy közösséget, az nem maradhat a helyén - zárta gondolatait Márki-Zay Péter.

Ez egy beismerő vallomás, bár mi eddig is tudtuk, most már az ország is megismerhette - kezdte a tájékoztatóját Márki-Zay Péter a tegnapi kijelentésre reagálva, amelyről beszámoltunk a Friss Híreken is. A polgármester szerint kérdés, hogy ezek fényében szabadon választhat-e bármelyik település jövőre? Ugyanis a Fidesz szalámitaktikát alkalmaz, a legharciasabbatt szedik le, jelen esetben őt, és szerinte a következő városok sem fogják megkapni a támogatásokat, ő hiába nem lesz polgármester Vásárhelyen.

Ha Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, az 56-os hősök és 89-90-es rendszerváltók is mind Nyugatról kértek támogatást ahhoz, hogy koruk diktatúráját lebontsák, akkor miért lenne szégyen és nem dicsőség, hogy az MMM úgyszintén nyugati magyarok támogatását kérte - vetette fel Márki-Zay Péter.

A polgármester úgy fogalmazott, "a fenyegetés az, hogy amennyiben a választók újra megbízzák a város vezetésével, akkor a magyar kormány Hódmezővásárhely 44 ezer lakosát fogja ellehetetleníteni, semmilyen fejlődés nem lesz".

A politikus kifejtette, bár Hódmezővásárhely a megyei jogú városok közül az egyetlen, amely nem kapott rezsitámogatást, és noha a hazai úszósport kiemelt helyszíne, uszodája működtetéséhez sem nyújtott anyagi segítséget a kormány, a település az elmúlt években is szabadon fejlődött.

Felidézte, hogy ez a zsarolás azóta megy, amióta először volt polgármesterjelölt 2018-ban. Akkor azt találták ki, hogy ha ő lesz a polgármester, akkor mecset épül és bezár a kórház Hódmezővásárhelyen. Természetesen egyik sem valósult meg, de ilyen hazugságokkal nyert választást a Fidesz tavaly tavasszal.

Elárulta, hogy Lázár János próbálkozásai ellenére a TAO-pénzek, uniós pénzek is jöttek Hódmezővásárhelyre és a Modern Városok Programban sem jártak rosszul, a 164 milliárd forint nagyobb része megérkezett. Elismerte, hogy kormányzati látványberuházások nem épültek a városban, de ők saját forrásból végrehajtottak életminőség-javítóakat.

Kitért arra, a 2019-es választási programuk 90 százalékát teljesítették, míg Lázár János legfőbb ígérete az volt még 2018-ban, hogy eltörli a sírmegváltási díjat. Ezt azóta sem adta be javaslatként és a korábban megígért 1500 fős munkáltató sem érkezett meg a városba, vagy nem kezdődött meg az Algyői Tisza-híd négysávosítása. Utóbbit most törölte Lázár a fejlesztési tervek közül - erről beszámolt lapunk is.

Nyílt vitára nem állnak ki, nem demokratikus módon fenyegetnek, az ígéreteket nem tartják be

A vélt hazaárulás kapcsán Márki-Zay elmondta: még a titkosszolgálat sem talált semmit a kampányelszámolásukban, az ellenzék kampányát külföldi magyar magánszemélyek támogatták tavaly, akár csak a Fideszét. Szerinte Lázár teljesen alaptalanul vádolja, de megmutatja a Fidesz kommunikációs irányát: ,,vádold azzal az ellenséget, amit te követsz el."

Márki-Zay szerint a valódi választás arról szól jövőre, hogy: abberáció, lopás, megfélemlítés, vagy tisztesség, adakozás, önkéntesség.

Egy hivatalban lévő miniszter maradhat-e még a hivatalában ilyen kijelentések után? Vajon az Európai Unió mit fog szólni, hiszen Orbán Viktorék készülnek a soros elnökségre? Lázárnak azonnal le kell mondani, aki ilyen zsaroló kijelentést tesz és megfenyeget egy közösséget, az nem maradhat a helyén

- zárta gondolatait.

Fotó: pillanatkép Márki-Zay Péter közvetítéséből.