2023.09.30., szombat - Jeromos
Szeged: 23o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Már szárnyra keltek a fiatal kerecsensólymok a Dél-Alföldön

Bottyán Róbert | 2023. június 21. - 18:45
Már szárnyra keltek a fiatal kerecsensólymok a Dél-Alföldön

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain idén is szép számban költöttek kerecsensólymok, és június közepéig a fiókák döntő többsége már kirepült a fészekből.

A nemzeti park munkatársai a Kígyós-Ugrai Tájegységen 15 költőpárat regisztráltak, ami hárommal több a tavalyinál. Valamennyi pár magasfeszültségű távvezetéken található, mesterséges költőládákat foglalt el. A Kardoskúti Tájegységben 14 pár kerecsen kezdett költésbe. Három költés sajnos meghiúsult, ebből kettő még a tojásos, egy pedig a fiókás időszakban.

A Maros-ártérben megduplázódott a költő kerecsenpárok száma: a tavalyi kettő helyett idén már négy pár reptetett fiókákat. Közülük három a Csanádi pusztákon, mesterséges költőládában, egy pedig a pusztáktól távol, a Maros-ártér vonzáskörzetében, egy elhagyott parlagi sasfészekben költött. A szülőknek bőven volt mivel etetniük utódaikat: nemcsak rágcsálókra vadásztak, hanem a Nagy-Zsombék mocsaraiban is gyakran lecsaptak a vízimadarakra.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon a kerecsensólymok költési sikere az idén az átlagosnál szerényebb volt. Hat fészekből mindössze kettőben nevelkednek fiókák. Az egyikben három, a másikban pedig kettő. A három, idősebb fiókát május végén meggyűrűzték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai.

Fotó: illusztráció/Pixabay