2023.09.30., szombat - Jeromos
Szeged: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Operett-opera gálát rendeznek a Szegedi Szabadtéri Játékokon

frisshirek.hu | 2023. június 21. - 18:06
Operett-opera gálát rendeznek a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Holdvilágos éjszaka címmel nagyszabású opera- és operettgálát rendeznek július 7-én a Szegedi Szabadtéri Játékokon, az estet Barnák László rendezi, a Szegedi Szimfonikus Zenekart Cser Ádám vezényli - tájékoztatta a fesztivál sajtóreferense az MTI-t.

Kertész Lilla közölte, a produkcióban részt vesz a Szegedi Nemzeti Színház tánckara, énekkara és operatagozatának kiváló énekesei is, valamint néhány vendégművész, akik közül többen kötődnek Szegedhez. Így a kétfelvonásos gálán a szegedi közönség kedvencei - mint Vajda Júlia, Kónya Krisztina, Máthé Beáta, Horák Renáta, Dobrotka Szilvia, Szélpál Szilveszter, Tötös Roland - mellett színpadra lép Rácz Rita és Haja Zsolt is.


A szegedi születésű Rácz Rita a Figaro házassága Barbarinájaként mutatkozott be egykor a Szegedi Nemzeti Színház színpadán, azóta pedig a nemzetközi opera- és operettirodalom legkedveltebb szopránszerepeit énekli Magyarországon és külföldön. Férje Haja Zsolt, a kiváló bariton a 2006-os szegedi Nemzetközi Simándy József Énekverseny győztese, a 2010-es Armel Operaverseny díjazottja, gyakran látható többek között Mozart és az olasz mesterek nagyoperáiban is, de operettek vezető baritonszerepeiben is színre lép.


A Holdvilágos éjszakán szólistái között Ádám Zsuzsanna is visszatér Szegedre. A fiatal drámai szoprán 2018-ban a Szegedi Nemzeti Színház Ernanijában mutatkozott be, majd a következő évadokban olyan főszerepeket alakíthatott a Dóm téren, mint a Rigoletto Gildája majd az Aida címszerepe. A népszerű operaénekesekhez csatlakozik egy elsősorban operettszerepeiről ismert művész, Vadász Zsolt is, aki a Budapesti Operettszínház mellett az ország számos dalszínházában, világszerte jeles zenés színpadokon énekli Strauss, Lehár, Kálmán mellett Puccini, Mascagni, Mozart legnépszerűbb áriáit.


A közlemény idézi az est karmesterét, a szegedi születésű Cser Adámot, aki elmondta, hogy az opera esetében nem igazán a dalok sláger-mivolta fontos számára, hanem az, hogy olyan előadásokat, áriákat, duetteket, részleteket mutassanak be, melyek kötődnek az előadókhoz, és mutatós és kifejező, erősen drámai tételek szólaljanak meg. Így a műsorban szerepel részlet a Parasztbecsületből, a Trubadúrból, a Bohéméletből és a Turandotból és felcsendülnek Bizet, Bernstein és Rossini művei is.


Az operett felvonásban nagyobb szerepet kap a tánckar és az énekkar, a műsorban ismert és részletek tételek szerepelnek majd A denevérből, a Marica grófnőből, a Csárdáskirálynőből, A víg özvegyből.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok oldala