2023.09.30., szombat - Jeromos
Szeged: 23o - 23o
Az ország 19 megyéjében

Rekordidő alatt szerelték össze a szegedi belvárosi mobil partfalat idén

frisshirek.hu | 2023. június 21. - 18:35
Rekordidő alatt szerelték össze a  szegedi belvárosi mobil partfalat idén

Még 2015-ben összesen 2,1 kilométeren végeztek partfal rekonstrukciót a szegedi belvárosban, ahol 1,5 kilométer hosszban árvízvédelmi mobil falrendszert is kiépítettek. E partfal üzemeltetője az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig), akinek két évente gyakorlatot kell tartani a mobilfal rendszer összeszerelésére. Erre legutóbb 2021-ben került sor, így idén is esedékes volt a művelet.

Az akár 11 méter magas vízoszloppal is elbíró mobil falrendszer szerelési gyakorlatát végezték el tegnap és ma a szegedi vízügyi szakemberek, akik a háttérmunkát végzőkkel együtt 115-en voltak. A vízügyes dolgozó közreműködésével a mobil elemek összeszerelését minden eddiginél rövidebb idő, a két évvel ezelőtti 5 óra helyett idén mintegy 4,5 óra alatt oldották meg. Ez egyébként bőven a valós helyzetben szükséges időn belül van, ugyanis egy valós árvízi szituációnál több napos a vízügyi igazgatóság időelőnye - számolt be minderről a Szegeder.

A munka során összesen 417 oszlopot és 1863 betétgerendát helyeztek el, melyeket 1050 csavarral rögzítettek, ezen felül 858 úgynevezett leszorító eszközt építettek be. A mobil falrendszer bontása mindig egy kicsivel több időbe telik, mivel pontosan meghatározott módon, rendezetten kell őket csomagolni és elszállítani a vízügyi igazgatóság raktárába.

A gyakorlatnak egyébként még nincs vége, hiszen később, a Pick Aréna megépültével a Felső Tisza-parton is épült mobil partfal, melynek szerelési gyakorlata június 22-én, csütörtökön 6 órától 15 óráig zajlik majd. Ez idő alatt a Tisza felőli kerékpárút és járda lesz lezárva.

A Szegedet is közvetlenül érintő 2006. évi rendkívüli árvíz során mérték az eddigi legnagyobb vízszintet a belvárosi szakaszon. 17 évvel ezelőtt ugyanis 1009 cm-rel tetőzött a Tisza Szegednél április 21-én, és az áradás megmutatta az árvízvédelmi partfal hiányosságait. Ezek után a védmű teljes átépítése vált szükségessé, a rekonstrukcióra 2014 januárja és 2015 májusa között került sor.

A rekonstrukcióval érintett belvárosi árvízvédelmi rendszer az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 11.01. árvízvédelmi szakaszának része (a Boszorkány-sziget és a Belvedere között), ahol korábban is az igazgatóság folytatta az árvízvédekezési feladatokat.

Fotó: Ativizig