2023.09.30., szombat - Jeromos
Szeged: 22o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

frisshirek.hu | 2023. június 22. - 14:40
Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

A két hónapos téli bezárás ellenére több mint hetvenháromezren látták a Szegedi Nemzeti Színház előadásait a most záruló 2022-2023-as évadban - közölte Barnák László főigazgató.

A színész, rendező az évadzárón úgy fogalmazott, a csapatmunka a Szegedi Nemzeti Színház igazi ereje.


A szakmai visszajelzések azt igazolják, az idei évad minden színész számára kínált olyan feladatot, mely kihívást jelentett számára, és mellyel sikert aratott - hangsúlyozta a főigazgató, aki a közönség reakciói mellett az egyik legfontosabb elismerésnek azt tartja, hogy Székely Csaba Mária országa című darabja elnyerte a legjobb kortárs magyar dráma díját.


A színházi évad 242 előadását több mint 73 ezer néző látta, a nézettség elérte a 80 százalékos átlagot. Sikeresen folytatódott a Kooperáló színház pedagógiai program, amelynek az évadban 5237 résztvevője volt, a drámapedagógiai foglalkozások mellett 15 teltházas előadást tartottak a Nagyszínház balett-termében és húsz tantermi színházi előadást Szegeden és a környező településeken - közölte Barnák László.


A direktor - hangsúlyozva az intézmény nehéz anyagi helyzetét - elmondta, a fenntartó önkormányzathoz fordultak azért, hogy a színház munkavállalói számára is teremtsenek lehetőséget a versenyképes fizetések elérésére, hiszen demoralizáló és demotiváló a jelenlegi bérszint.


A főigazgató kitért arra is, hogy egyre több cég csatlakozik a színház támogatói köréhez. Közülük a Pick Szeged Zrt.-t említette, amely a téli bezárások idején helyszínt is biztosított az évad egyik sikerprodukciója, a Hegedűs a háztetőn próbáihoz.


Dinyés Dániel leköszönő zeneigazgató szavai szerint az operatagozat az elmúlt három évben kiemelkedő munkát végzett: kilenc új operaprodukciót mutatott be. Ezek közül a karmester Verdi A kalóz című darabjának magyarországi bemutatóját emelte ki, amely a szakmai elismerések mellett hatalmas közönségsikert aratott.


Az évadzárón adták át az önkormányzat - a társulat szavazatai alapján odaítélt - művészeti díjait: énekkari nívódíjat kapott Horák Renáta, Vaszy Viktor-díjat Ferenczi Orsolya operaénekes, Imre Zoltán-díjat Bocsi Petra táncművész, Makó Lajos-díjat Czene Zoltán rendezőasszisztens. A színház által adományozott tánckari nívódíjat Szabados Tímea, a Varga Mátyás-díjat Pozsár Gábor anyagbeszerző érdemelte ki. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait Sziládi Hajna, Gömöri Krisztián és Borovics Tamás kapta. Krizsán István műszaki igazgató a Szegedi Nemzeti Színház örökös mestere címet vehette át - írja az MTI.

Fotó: Szeged oldala