2023.09.30., szombat - Jeromos
Szeged: 22o - 22o
Az ország 19 megyéjében

A Körösökön gyengébb, de a Maroson erős volt a tiszavirágzás

Bottyán Róbert | 2023. június 23. - 17:15
A Körösökön gyengébb, de a Maroson erős volt a tiszavirágzás

A tiszavirágzás egy nagyon látványos természeti jelenség, amit a civil természetbarátok is nagy érdeklődéssel néznek, így volt ez az idén is. A tiszavirágok hím példányai a párzás után nem sokkal, általában már naplemente után elpusztulnak. A Körös-Maros Nemzeti Park területén kanyargó Maroson és a Körösökön is jellemző a kérészek tömeges rajzása.  

A nemzeti park munkatársai a Maros magyarországi szakaszán június közepén figyelték meg az első példányokat. Először csak néhány száz kérészt láthattunk, ekkor zajlott az előrajzás. Június 18-án az esti órákban lezajlott a tömeges tiszavirágzás a Maroson, több tízezer rovar keringett a levegőben.

A rajzás soha nem egyöntetű az egész folyón, hanem annak csak bizonyos szakaszain figyelhetők meg a hatalmas számban repülő rovarok. Ilyen például a Maros apátfalvi szakasza, illetve Klárafalva és Deszk térségében is hasonlóan tömeges a rajzás.

A Fekete-Körösön június 15-én tapasztaltak egy jelentősebb tiszavirágzást. Később az áradások miatt a rajzás vontatottan haladt, a rovarok csak kisebb számban repültek. A Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón rendkívül gyenge volt az idei kérészrajzás. Az egy délután megfigyelt maximális rovarszám kétszáz alatt maradt.

Fotó: Őze Péter/kmnp.hu