2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Szeged: -1o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Magyar pártok nélkül állhat fel az új szlovák parlament?

Zimon András | 2023. szeptember 30. - 16:15
Magyar pártok nélkül állhat fel az új szlovák parlament?

A szlovákiai választások eredménye előtt adott exkluzív-előrejelzést Cúth Csaba szlovákia-szakértő, újságíró a frisshirek.hu-nak. Nemsokára kiderül lesz-e magyar párt a szlovákiai parlamentben. 

Szlovákia választ! Kelet vagy nyugat ez itt a kérdés! Mind a kelet- azaz oroszbarát, mind a nyugatbarát oldal kormányalakítása elképzelhető, de mindkét oldalon vannak akadályozó tényezők, amelyek feloldása nem lesz egyszerű. Persze sok függ attól, hogy a parlamenti küszöb körül táncoló öt párt közül melyeknek sikerül bekerülni a törvényhozásba. A magyar pártokat ilyen veszély nem fenyegeti. A szlovákiai választók szeptember 30-án reggel 7 és este 10 között járulhatnak három és fél év után újra az urnákhoz. A választások kapcsán Cúth Csabát, a bumm.sk főszerkesztőjét, szlovákia-szakértőt kérdeztük. 

F.H: Mire kell figyelni a szlovákiai választások kapcsán, ki lehet a befutó?

C.Cs:  Nem feltétlenül az fog kormányt alakítani, aki a legjobban szerepel, de ő kapja meg először a lehetőséget a köztársasági elnöktől a kormányalakításra. Két esélyes: Smer és Progresszív Szlovákia.

F.H: Mi a véleményed a Hlas (szociáldemokraták - a szerk.) első nyilatkozatairól?

C.Cs: Nagy eséllyel benne lesznek a következő kormányban, ezért nem mindegy, hogy milyen üzeneteket küldenek a győztes párt felé, mennyire adják olcsón a bőrüket.

F.H: Hány párt fog bekerülni a szlovák országgyűlésbe?

C.Cs: Hat párt is a bejutási küszöb körül táncol és mivel a bejutás után egy 5%-os párt is 7-8 mandátumot szerez mindenképp a 150 fős parlamentben, rendkívüli jelentősége lehet, hogy egy oroszbarát vagy egy nyugatbarát párt 4,99%-ot vagy 5,01%-ot szerez.

F.H: Hogyan szerepel a szélsőjobboldal, illetve a populista jobboldal a választásokon?

C.Cs: Mindkét oldalon adódhat kormányalakítási nehézség: a szélsőjobboldali Republika és az Oľano koalíciós potenciálja rendkívül alacsony, előbbi kormányba hívásával a Hlas kormányrészvétele hiúsulhat meg, utóbbival senki sem szeretne együtt kormányozni.

F.H: A magyar pártok és a 3% – az 5%-os küszöbtől elég messze van minden magyar párt, ezért inkább azt kell majd figyelni, hogy az állami támogatást jelentő 3%-ot kik érik el – ez a párt projektjének a folytatását is befolyásolhatja. A legjobb eredményre a FIDESZ-es támogatásokkal induló Szövetségnek van esélye.

Foto: X-Platform