2024.03.03., vasárnap - Kornélia
Szeged: 13o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Parragh szerint Matolcsyék tönkretették a következő tíz évünket

BFM | 2023. november 23. - 15:00
Parragh szerint Matolcsyék tönkretették a következő tíz évünket

Parragh László azt mondta: az MNB akkora károkat okoz, hogy abból egyévnyi nyugdíjat tudnának pluszban fizetni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Indexnek nyilatkozva beszélt arról, hogy szerinte a jegybank a lépéseivel tönkretette az ország gazdaságának következő 10 évét. Parragh László mélységesen csalódott amiatt, hogy a jegybank csak 0,75 százalékponttal csökkentette az alapkamatot.

Úgy véli, ennél jóval nagyobb kamatcsökkentést is elbírt volna a forint árfolyama, és a mostani, kisebb mértékű csökkentéssel újra pozitív reálkamat-időszak lesz, ami pedig káros hatással van a gazdaságra.

Parragh szerint az MNB mostani döntése csökkenti a fogyasztást és a kereskedelem erősödését.

Ez pedig azért is fontos, mert Magyarországon a fogyasztást és nem a munkát terhelő adók vannak túlsúlyban. Így ha nincs fogyasztás, nehezebben érhető el a költségvetési egyensúly.

Az MNB-t ebben az értelemben szűklátókörűnek tartja. Hozzátette, ha ciklusban – 3-4 éves időtávon – vizsgálja meg a jegybanki döntéseket, akkor 4000 és 6000 milliárd forint között van a többletteher.

Ez azt is jelenti, hogy ekkora összeggel drágul az állam finanszírozási igénye, és ebben a fogyasztási problémák még benne sincsenek.

Ha ezt lefordítom hétköznapi nyelvre, akkor egyévnyi nyugdíjat lehetne adni mindenkinek.

- zárta mondandóját Parragh László. 

Fotó: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felújított térségi irodájának átadásán Esztergomban 2023. október 17-én.
MTI/Bodnár Boglárka